Make your own free website on Tripod.com

Home

OBJEKTIF
AHLI KUMPULAN
FIBER OPTIK
OBJEKTIF
PENGENALAN
PERBEZAAN DENGAN SISTEM KABEL BIASA
REKABENTUK KABEL GENTIAN OPTIK
CARA GELOMBANG CAHAYA MERAMBAT
JENIS-JENIS GENTIAN OPTIK
RAGAM
KESIMPULAN
FIBER OPTIC
PERBEZAAN DENGAN SISTEM KABEL BIASA

 

PERBEZAAN DENGAN SISTEM KABEL BIASA

 

Gentian optik digunakan secara meluas disebabkan kelebihannya berbandin dengan sistem perhubungan kabel biasa. Gentian ini bukan sahaja mempunyai kos yanag murah malah ianya menydiakan perkhidmatan yanag tidak terdapat dalam teknologi lain.

Di antara kebaikan gentian optic adalah lebar jalur yang luas, saiz diameter yang kecil dan ringan, terhindar dari gangguan induktif, pemancaran berkualiti tinggi, kos pemasangan dan operasi yang murah, jangka hayat yang lama dan lebih selamat.

 

  1. LEBAR JALUR YANG LUAS

Gentian optic mempunyai lebar jalur yang luas. Oleh itu, ianya kerap digunakan sebagai antara muka penghantaran terutamanya pada perhubungan jarak jauh yang mempunyai kos ynag terhad. Lebar jalur yang luas membolehkan lebih banyak maklumat dapat dihantar melaluai gentian optik dalam bentuk kumpulan saluran yang banyak.

 

  1. SAIZ DIAMETER YANG KECIL DAN RINGAN

Gentian ini mempunyai saiz sehalus sehelai rambut manusia. Gentian ini disaluti pembalut yang berfungsi sebagai perlindung. Saiz yang kecil membolehkan ianya diselitkan di bawah sdaluran yang saedia ada tanpa memerlukan saluran yang baru. Ianya bukan sahaja mempunyai kos yang murah malah penjimatan dari pengangkutan dan penyimpanan. Oleh itu, ianya lebih mudah dikawal dengan kabel sepaksi.

 

  1. TERHINDAR DARI GANGUAN INDUKTIF.

Penghantaran melalui gentian optik bebas daripada hangar. Ini kerana, gentian optik tidak bersifat seperti antenna yang menerima gangguan frekuensi radio (RFI) dan gangguan elktromegnet (EMI atau EMPS). Gentian optic terhindar dari gangguan disebabkan oleh  pencahayaan yang membolehkannya terhindar dari gangguan tenaga elektrik. Oleh itu, ianya dapat beroperasi dalam persekitaran yang terdapat hangar elektrik seperti persekitaran nuclear.

 

  1. PEMANCARAN YANG BERKUALITI TIGGI

Pemancaran yang dihasilkan berkualiti tinggi disebabkan gentian optic terhindar daripada hangar. Gentian ini menghasilkan sistem komunikasi yang berkualiti lebih tinggi berbanding talian penghantaran biasa dan gelombang mikro.

 

  1. KOS PEMASANGAN DAN OPERASI YANG MURAH

Lebar jalur yang luas dan kurang kuasa kehilangan meningkatkan ruang ulangan. Oleh itu, ianya mengurangkan kos modal satah luaran. Semakin ringkas, semakin kurang kuasa diperlukan dan peralatan terminal mempunyai kebolehn yang lebih tinggi. Pemasangan gentian optic lebih mudah berbanding sistem talian penghantaran  disebabkan  gentian tidak memerlukan kesepadanan, penyejukan atau masalah persekitaran.

 

 

 

  1. JANGKA HAYAT YANG PANJANG.

Gentian optic mempunyai jangka hayat yang lama sehigga 20 ke 50 tahun berbanding kabel talian penghantaran lain yang hanya mampu bertahan selama 12 ke 15 tahun sahaja.

 

  1. LEBIH SELAMAT.

Gentian optic lebih selamat digunakan disebabkan hanya gelombang cahaya yang mengalir melaluinya dan bukannya tenaga elektrik. Jika berlaku kerosakan pada kabel gentian optic tiada masalah litar pintas berlaku. Kabel ini juga boleh diperbaiki dalam keadaan semua terminal dihidupkan.

 

 

 

Enter content here

Enter supporting content here